TeVeRNIEUWING TUINFASE 2

 

Na de eerste tuinfase in april 2017 was het de bedoeling om fase 2 aan te vangen in 2020, wat uiteindelijk 2021 werd.

De reden kennen we allemaal wel, corona. Alleen noodzakelijk onderhoud was nog mogelijk en ook de winterperiode nodigde niet uit om aan het werk te gaan.

 

Toen er sprake was dat we nieuwe verlichting zouden krijgen en nieuwe lichtmasten hebben we besloten om als dat mogelijk was daarop te wachten.

Maar ook om de werkzaamheden uit te kunnen voeren was de beschikbare tijd van Hans Kempen en Nico Visser van belang.

Op 28 april gingen Hans, Nico, Leo Kas, Jurrit van der Zwaan en Piet Zaal aan het werk.

 

De eerste dag werden de oude struiken met een kraantje uit de grond getild, wat niet erg gemakkelijk ging. Voor de zware takken moest eerst de kettingzaag er aan te pas komen. Hierna konden de eerste bloembakken geplaatst worden langs het voetpad.

Deze werden op stelplaten gezet. Een precies klusje wat nodig was om alles in een rechte lijn en op gelijke hoogte te kunnen plaatsen.

 

De volgende dag werden de bloembakken aan het voetpad verder aangevuld en een aanvang gemaakt met de bovenste dubbele rij bloembakken tegen het terras aan.

En zoals verwacht is alles veel meer werk en kom je zaken tegen waar je nu niet direct aan gedacht had. Zoals de plaatsing van de buitenlampen. De lampen waren het probleem niet maar wel de kabels die eerst omgeleid en verlengd moesten worden.

Een klusje die Jurrit van der Zwaan oploste. Aan het einde van de dag stonden de bloembakken aan de onder- en bovenzijde.

Voor de geïnteresseerden: Op de pallets die langere tijd op het terrein hebben gestaan stonden de bloembakken die 22 kg per stuk wogen. Het betekende handmatig een bloembak van de pallet tillen, op een steekwagen plaatsen en deze later weer op de goede plek zetten. Gevolg: 10340 kg tilwerk.

 

De derde dag was het tijd voor een opknapbeurt van het terras. In eerste instantie zouden ook de afvoergootjes opnieuw gebruikt gaan worden. Deze bleken zo slecht te zijn dat er ter plekke besloten is om nieuwe te kopen bij onze sponsor Henk Kooijman. Aan het einde van de dag lag het terras er netjes bij en de eerste trap naar de tennisbaan was gelegd. Ook werd er al een gedeelte van de grond geëgaliseerd om later een gronddoek over te leggen. En ook branden de eerste nieuwe tuinlampen.

 

De vierde dag stond in het teken van de verlichting verder aanbrengen hetgeen door Jurrit en Jan van Gasteren deskundig ter hand werd genomen. Ook ging Jan achter de steigerbuizen aan, nodig voor versterking van het terras, waarbij hij een goede deal met een leverancier kon maken. Verder werd de afvoer van het regenwater aangesloten en begon het werk aan de lage kant van het terras.

 

De vijfde dag. De leverancier van de steigerbuizen liet niets meer van zich horen.

Jan van Gasteren kwam na wat zoeken uit bij een bedrijf in Waverveen en daar ging hij ze samen met Jurrit halen. Bij het plaatsen van de steigerbuis in de bloembak moesten er flinke klappen op worden gegeven. Zo hard zelfs dat de steel van de bijl brak.

De laatste bloembakken werden geplaatst. Spannend werd het of we goed zouden uitkomen met de 235 bestelde bloembakken. Niet een bleef er over, niet een was er tekort!.

Hans Kempen kwam met een bak grond aan waarna het vullen van de bloembakken kon beginnen. Toen deze bak leeg was kon al het oude materiaal afgevoerd worden, zo’n 4000 kg.

Weken hierna konden eindelijk afspraken worden gemaakt met Coen van Dijk voor advies en levering van de beplanting en De Kleerkast voor de levering van een grote hoeveelheid knolbegonia’s (480 stuks}.

Nadat alles geëgaliseerd was kon er gronddoek op, welke door Hans Kempen in zijn eentje om half 5 in de ochtend werd aangebracht.

 

De zesde werkdag kon het planten van de 70 struiken beginnen waarbij we hulp kregen van Peter Hüppler.

Als laatste is er de volgende dag met 7 mannen het grind op het gronddoek aangebracht, waarbij we dit keer hulp kregen van Marcel van Rossenberg en Rob Hilgevoord.

En om het geheel weer de uitstraling van ons park te geven werden alle bloembakken gevuld met de bekende knolbegonia’s.

Al met al heeft het veel geld gekost waarbij ieder lid kan zien wat er o.a. met zijn contributie gedaan is. Kortom, we denken dat we met de uitstraling van de vernieuwde tuin we nog trotser kunnen zijn om van zo’n mooie vereniging lid te zijn.

 

Tenslotte willen wij iedereen bedanken die mee geholpen heeft, zonder hun medewerking was dit allemaal niet gelukt. Ook Lia Kas bedankt voor de goede verzorging van telkens weer een lunch voor de mannen.

Tussen haakjes: Piet dacht op een gegeven moment dat hij op zijn sloffen verder moest tuinieren gezien de staat van zijn laarzen….

 

Leo Kas en Piet Zaal

 

Zie alle andere foto’s bovenin de menubalk