HISTORIE TENNISVERENIGING NIEUWVEEN

 

Bron: Dick Tesselaar

 

In het begin van de zeventiger jaren besloot een clubje tennisliefhebbers dat er ook in Nieuwveen een tennisvereniging zou moeten komen. Binnen de vriendenkring werden nog meer medestanders gezocht en al snel was er een lijst van ca. 100 potentiële leden.

 

Opvallend was wel dat daar bijna geen autochtone Nieuwveners bij waren, dus allemaal import. Tennis was in die tijd nog een sport voor de “elite”, of wat daar ook voor door mocht gaan.

 

Op 30 oktober 1974 werd de Tennisvereniging Nieuwveen officieel opgericht.

Het toenmalige bestuur, met als voorzitter Peter Ligtenberg, ging met de gemeente aan de slag om te zoeken naar een goede locatie. Dat werd, na onderhandelingen met Huize Ursula, een stuk grond achter de R.K. Kerk. In 1978 werd, na een rondje kennismaken met andere banen in de buurt, besloten tot de aanleg van zgn. Matecobanen. Deze harde banen hadden als voordeel dat er ook in de winter kon worden doorgespeeld.

 

Het eerste clubtoernooi was het kennismakingstoernooi op 1 september 1978.

 

Beschrijving: clip_image002

 

De wedstrijdcommissie:

v.l.n.r. Jan van Dam, Wil Klijn, Willem Philippa, Dick Tesselaar en Kees van de Brink.

 

Een clubhuis was er nog niet en er werd een caravan aangeschaft, die op het parkeerterrein werd gebruikt als het eerste onderkomen.

Op dat toernooi werd de basis gelegd voor een hele gezellige vereniging, getuige ook deze foto van de “buitenbar”.

 

Beschrijving: clip_image002-1

 

Veelzeggend was het ook dat niemand het in die tijd nodig vond om lid te worden van de K.N.L.T.B. Dat gebeurde jaren later.

 

Beschrijving: clubhuis 1

 

 

 

 

De gezelligheid werd nog groter toen ook het clubhuis in gebruik werd genomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beschrijving: clubhuis 2

 

 

 

Enkele foto’s van de

bouw clubhuis,

beschikbaar

gesteld door

fam. Dankelman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De financiële situatie van de club was redelijk gezond, maar er moest toch ieder jaar veel moeite gedaan worden het aantal leden te verhogen. Langzaam maar zeker werden ook de eerste autochtone Nieuwveners lid en kwamen er ook relatief veel leden van buiten Nieuwveen.

Het begon met een damesdubbel partijtje tussen de onze vereniging en die van Leimuiden op woensdagochtend en eindigde met een complete damescompetitie met naast deze twee verenigingen ook die uit Ter Aar, Zevenhoven en Hoogmade.

 

Beschrijving: clip_image002-2

 

Dit fenomeen ontging ook de lokale pers niet en er werd door het Witte Weekblad de nodige aandacht aan besteed.

 

In de loop  van de jaren wisselde ook leden van de wedstrijdcommissie. Hier een foto uit 1987.

 

Beschrijving: clip_image002-3

 

v.l.n.r. Ruud Janmaat, Dick Tesselaar, Evert Groote Woortmann en Leen Leliveld.

 

In 1987 waren de banen aan vervanging toe en op 22 augustus 1988 werden de banen feestelijk heropend door wethouder Gé Pulleman. Onder het motto; Tennis een sport van 8 tot 80 speelden de twee oudste leden Rie Robertz (68) en Piet Hoogervorst (64), uitgedost in tenniskleding uit de jaren dertig een partijtje tennis met de jongsten Rachel Deurloo (10) en Sebastiaan Tesselaar (8)

 

Beschrijving: clip_image002-4